Tunisia – o țară cu o istorie bogată, unde dunele deșertului se împletesc cu ruinele anticilor romani și cu arhitectura arabă sofisticată. Este locul unde am descoperit, într-un voiaj plin de culoare, un amestec unic de culturi și stiluri arhitecturale.

Arhitectura Antică Romană:

Tunisia nu este doar patria deșertului Sahara și a palmierilor care dansau în bătaia vântului. Este și casa unor ruine spectaculoase din epoca romană. Cartagina este locul de start. Cândva, această cetate rivaliza cu Roma însăși. Ruinele sale vă vor purta înapoi în timp, unde coloanele mărețe și băile publice evocă o eră de splendoare.

Arhitectura Arabo-Andaluză:

Pe străzile din Medina, centrul istoric al Tunisului, vei fi transportat într-un alt univers. Aici, clădirile cu curți interioare, fântâni arteziene și mozaicuri strălucitoare sunt emblematice pentru stilul arabo-andaluz. Nu rata Zitouna Mosque și piața vibrantă din Souq, unde poți simți pulsul vieții tunisiene autentice.

Zitouna Mosque: În mijlocul labirintului de străduțe și culoare ale Medinei din Tunis se află Zitouna Mosque, cea mai veche și mai mare moschee din Tunisia. Construită în secolul al IX-lea, Zitouna (ceea ce înseamnă „măslin” în arabă) este nu doar un lăcaș de închinare, ci și un simbol al istoriei și culturii tunisiene. Moscheea a fost extinsă și renovată de mai multe ori, dar și-a păstrat arhitectura islamică tradițională, cu minaretul său impunător și curtea mare interioară pavată cu piatră. Colonadele care înconjoară curtea și mihrabul bogat decorat sunt exemple splendide ale măiestriei artizanilor locali. Deși partea principală a moscheii este rezervată credincioșilor musulmani, turiștii pot explora curtea și anumite părți ale complexului, descoperind astfel frumusețea și solemnitatea acestui loc sfânt.

Tunis, Tunisia, Zitouna Mosque

Souq: O Călătorie Senzorială în Inima Tunisului: Piața vibrantă din Souq este locul unde te vei pierde și te vei regăsi. Acesta este locul unde viața tradițională tunisiană pulsează la intensitate maximă. Cu zgomotul său constant, culorile vii și mirosurile seducătoare, Souq este o aventură pentru toate simțurile. Aici, puteți găsi aproape orice: de la covoare tradiționale și lampioane lucrate manual, până la mirodenii exotice și bijuterii rafinate. Artizanii lucrează metale, țesătorii își arată abilitățile, iar vânzătorii se străduiesc să te atragă cu cele mai bune oferte. Fiecare segment al pieței are specializările sale, de la textile la parfumuri și obiecte de artizanat. Navigând prin Souq, te vei simți ca într-o călătorie în timp, unde tradițiile comerciale seculare continuă să trăiască în era modernă. Este locul perfect pentru a cumpăra suveniruri, pentru a negocia cu vânzătorii locali și pentru a savura preparate culinare autentice în mici restaurante ascunse.

Ambele locuri – Zitouna Mosque și Souq – oferă o perspectivă profundă asupra culturii și istoriei tunisiene. Îmbinând tradiția cu modernitatea, aceste locuri sunt esențiale pentru oricine dorește să cunoască inima autentică a Tunisului.

Construcții Moderne și Amenajări:

Tunisia nu este în urma timpurilor. Capitala, Tunis, a încorporat și stiluri moderne de arhitectură, care se alătură vechilor structuri, creând un contrast fascinant. Bulevardele largi și clădirile înalte se armonizează cu fondul istoric.

Locuri Deosebite Arhitectural:

Sidi Bou Said – O Bijuterie pe Coasta Tunisiană: Închipuie-ți un orășel suspendat între cer și mare, unde casele albe cu ferestre și uși albastre strălucesc sub soarele Africii de Nord. Acesta este Sidi Bou Said, o adevărată perlă mediteraneană. O plimbare pe străduțele sale șerpuite îți dezvăluie cafenele tradiționale cu terase panoramice, unde poți savura un ceai de mentă autentic în timp ce privești marea sclipitoare. Arhitectura sa, influențată de maure și otomani, dă locului un caracter distinctiv și aproape magic.

Amfiteatrul El Djem – Mărturia Gloriei Romane: Dacă Coloseumul din Roma este inima Imperiului Roman, atunci Amfiteatrul El Djem este sufletul său în Africa de Nord. Construit în secolul al III-lea, acest monument impresionant este un testament al grandorii și ingineriei romane. Capacitatea sa de a găzdui peste 35.000 de spectatori este uluitoare, chiar și pentru standardele moderne. Evenimentele culturale actuale, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică Simfonică, aduc la viață zidurile vechi, creând un amestec vibrant de trecut și prezent.

Matmata – Un peisaj lunar pe Pământ: La prima vedere, peisajul din Matmata pare să provină dintr-o altă lume. Și nu doar pentru că a servit ca decor pentru scenele din „Star Wars”. Lumea subterană a Matmatei este uluitoare. Locuitorii săi au săpat locuințele în pământ pentru a se proteja de căldura arzătoare a deșertului. Aceste locuințe troglodite, cu curțile lor interioare, oferă un răcoare binevenit în zilele fierbinți și sunt un exemplu perfect de adaptare la mediul înconjurător. Când vizitezi Matmata, nu rata șansa de a sta peste noapte într-una dintre aceste locuințe transformate în hoteluri – este cu adevărat o experiență unică.

Tunisia este o destinație unde trecutul și prezentul se contopesc într-un dans arhitectural unic, un loc care merită descoperit de oricine se consideră un nomad al culturii și al artei. Te provoc să descoperi și să te pierzi în frumusețea sa! Prima dată am fost în Tunisia în 2008. Pe atunci, Luca avea numai 3 ani, iar despre Adelin vorbeam trei ani mai târziu. Am achiziționat un pachet premium. De abia așteptam să mergem într-o țară exotică și luxuriantă. Așa mi s-a spus. Iar, pentru că aveam încredere în acea persoană, ne-am încărcat energetic și emoțional pentru o vacanță de lux. Nimic mai greșit! De abia după cca șase luni de la revenirea în țară am decis să ne restartăm percepțiile. Am revăzut toată vacanța și am considerat că am fost într-o țară comunistă, de categoria a 3-a din Africa. Ușor, ușor au început să apară motivele de bucurie. Am trecut la capitolul amuzament disconfortul din hotelul de 5 stele, problemele de la baie, transferul cu autocarul și pierderile de obiecte valoroase din cauza unui „Sena” autohton. Am început să vedem piscinele deosebite care păreau că se varsă în mare (pe atunci nu se vorbea atât de mult de infinity pool), locurile frumoase vizitate, evenimentele deosebite, designul și organizarea grădinilor interioare, culorile plăcute și toate celelalte. Acum, considerăm că a fost o experiență plăcută care s-a dorit repetată, neapărat altfel de așteptări și ancorare pe DECO

Hammamet, Tunisia, Mediana Veche

Pentru mai multe poze, accesați pagina noastră de facbook.